Onderhoud van je PEIJK fiets

Je fiets goed onderhouden en schoonmaken is belangrijk. De levensduur van je fiets wordt verlengd. Ook vergoot het je fietsplezier als je elke keer kan fietsen op een schone fiets. Lees onderstaande tips goed door en pas ze toe.

Spoel je fiets na elke rit direct af
Spoel na het fietsen je fiets zo snel mogelijk af met de tuinslag. Vuil krijgt op die manier geen kans om aan te koeken. Je zult zien dat je je fiets veel gemakkelijker schoon krijgt als je dit vervelende klusje direct na het fietsen doet. Is je fiets erg vies geworden? Wasd e fiets dan na het afspoelen met de hand schoon met een lauwwarm sopje.

Spuit nooit je fiets af met een hogedrukreiniger. Met een hogedrukreiniger spuit je het vet uit je lagers weg. Het gevolg is dat je lagers sneller zullen slijten en bovendien gaan roesten.

Smeer je ketting, derailleur- en remkabels en zet alle boutjes en lagers in het vet
De fietsketting kun je prima schoonmaken met een lauwwarm sopje. Doe dit pas als je je frame al hebt schoongemaakt. Is je ketting erg vies en lukt het niet met een sopje? Gebruik dan een speciale kettingreiniger. Deze is te koop bij de betere fietswinkel om de hoek. Smeer daarna alle onderdelen en zet het goed in het vet.

Wax je frame
Is je fiets goed schoon en droog? Gebruik dan een polish wax om het frame goed te beschermen tegen modder, water en eventueel pekel. Met polish wax breng je namelijk een beschermend laagje aan op je frame, het vuil zal zich ook minder snel hechten. En je fiets gaat er ook nog eens mooi van blinken!

Inspecteer je fiets na elke beurt grondig

  • Controleer of je remblokken niet versleten zijn
  • Zijn je banden nog intact? Controleer vooral op scheurtjes
  • Controleer je fietswielen en lagers
  • Controleer je kabels
  • Check of de cassette nog in orde is
  • Is je kettingblad nog in goede conditie?
  • Loop alle bouten na

Vervang versleten onderdelen
Zijn onderdelen versleten en aan vervanging toe? Als je een beetje handig bent, kun je veel dingen zelf doen.

Pieter van der Eijk
Pieter van der Eijk
Hoe kunnen we je helpen?