Garantiebepalingen

Veiligheidsvoorschriften
1.1 Algemene veiligheidsvoorschriften
1.2 Voordat u gaat fietsen
1.3 Tijdens het fietsen

Overige aandachtspunten
2.1 Weersomstandigheden
2.2 Bagage
2.3 Kinderen
2.4 Frames, vorken en onderdelen
2.5 Vervoer van de fiets met de auto
2.6 Onderhoud
2.7 Elektrische fietsen
2.8 Diefstalpreventie
2.9 Fietsverzekering

Garantievoorwaarden
3.1 Termijnen
3.2 Overdraagbaar
3.3 Accu van de elektrische fiets
3.4 Uitsluitingen
3.5 Garantie claimen
3.6 Aansprakelijkheid
3.7 Disclaimer

Gefeliciteerd met uw nieuwe fiets van FarmBikes!
U heeft zich verzekerd van vele kilometers ontspannen en veilig fietsplezier. Sinds de oprichting van FarmBikes in 2015 staan comfort en veiligheid voorop. Hier selecteren wij onze fietsen dan ook op. Alle fietsen en onderdelen die wij verkopen zijn uit hoogwaardige en duurzame materialen geproduceerd. FarmBikes biedt u dan ook een goede garantie.

Om optimaal van uw nieuwe fiets te kunnen blijven genieten, is het aan te bevelen deze goed te onderhouden.

In deze handleiding vindt u een aantal belangrijke veiligheidsinstructies. Wij raden u sterk aan deze aandachtig door te nemen voor uw eigen veiligheid alvorens u gebruik maakt van uw fiets.

Wij wensen u veel en veilig fietsplezier!

Met vriendelijke groet,
Pieter van der Eijk


Veiligheidsvoorschriften

Veiligheid is voor FarmBikes zeer belangrijk. Onze fietsen voldoen dan ook aan alle veiligheidsvoorschriften, zodat u onbezorgd kunt fietsen. Leest u voor uw veiligheid de onderstaande veiligheidsvoorschriften aandachtig door voordat u van uw fiets gebruik gaat maken. Indien u een elektrische fiets heeft leest u dan ook de gebruikershandleiding van het elektrische systeem van uw fiets te lezen.

1.1 Algemene veiligheidsvoorschriften
1.1.1 Neem altijd de verkeersregels en voorschriften in acht die van toepassing zijn.
1.1.2 Zorg ervoor dat het maximaal toelaatbaar gewicht van uw fiets inclusief onderdelen niet wordt overschreden.
1.1.3 Het is belangrijk dat uw fiets op uw maat is ingesteld. Verstel uw fiets nooit tijdens het fietsen in!
1.1.4 FarmBikes fietsen voldoen aan de wettelijke eisen die gesteld worden. Voor de openbare weg moeten deze nog worden voorzien van verlichting voor in de mist, schemering of andere donkere weersomstandigheden te mogen fietsen.

1.2 Voordat u gaat fietsen
1.2.1 Als u voor de eerste keer op uw nieuwe (elektrische) fiets gaat fietsen begint u voorzichtig. Een elektrisch systeem of een ander type remmen bijvoorbeeld fietst anders en daar moet u waarschijnlijk aan wennen.
1.2.2 Draag goed passende schoenen met een SPD voor klikpedalen. Fiets u liever niet met een kliksysteem draag dan schoenen met goede profielzool. De pedalen kunnen namelijk glad zijn door de ondergrond en/of weersinvloeden.
1.2.3 Let op uw kleding. Loszittende kleding kan in bewegende of draaiende onderdelen van uw fiets terechtkomen, waardoor u kunt vallen.
1.2.4 Houd er rekening mee dat u altijd goed zichtbaar bent. Maak gebruik van zowel een voor- en achterlicht in het donker, bij mist of bij andere donkere weersomstandigheden. Zorg dat de reflectoren en lampen schoon zijn.
1.2.5 Het is sterk aan te raden een helm te dragen tijdens het fietsen, welke moet voldoen aan de NEN-EN 1078 norm. Mocht u de fiets ook in het buitenland gebruiken, er zijn landen waar het dragen van een helm verplicht is. Controleer dan ook of deze helmplicht van toepassing is in het land waar u de fiets wilt gaan gebruiken.
1.2.6 Controleer altijd of de verlichting van uw fiets werkt.
1.2.7 Controleer regelmatig de bandenspanning. De druk is afhankelijk van het type en maat fietsband. De hoogte van de druk staat op de band zelf aangegeven.
1.2.8 Controleer ook altijd de remmen en de remkabels voor u gaat fietsen.
1.2.9 Controleer of uw handvatten goed vast zitten, loszittende handvatten zijn versleten en moeten worden vervangen om ongelukken te voorkomen.

1.3 Tijdens het fietsen
1.3.1 Blijf tijdens het fietsen alert en laat u niet afleiden.
1.3.2 Gebruik u handen om verandering van richting kenbaar te maken voor andere verkeersdeelnemers. voor het veranderen van richting toe.
1.3.3 Fiets niet als u onder invloed bent van drugs, medicijnen, alcohol of andere middelen die de rijvaardigheid kunnen beïnvloeden.
1.3.4 Matig uw snelheid en rem eerder wanneer u bergaf rijdt.
1.3.5 Gebruik bij (hard) remmen nooit alleen de voorrem, maar beide remmen. Door alleen de voorrem te gebruiken komt alleen het voorwiel snel tot stilstand, waardoor u voorover zou kunnen vallen.
1.3.6 Door het gebruik van de remmen kunnen de remmen erg heet worden. Deze mogen dan ook niet tijdens het fietsen of vlak daarna (binnen 30 minuten na gebruik) worden aangeraakt.
1.3.7 Vervoer geen objecten die het zicht belemmeren of de stabiliteit in gevaar brengen.
1.3.8 Laat u niet door andere voertuigen trekken of voortduwen.
1.3.9 Mocht u onverhoopt met de fiets ten val komen is het van belang om de fiets grondig te controleren op schade. Voor uw veiligheid raden wij aan het stuur altijd te vervangen na een val. Ook als er geen zichtbare schade is ontstaan. Onzichtbare schade kan na verloop van tijd alsnog leiden tot een breuk, waardoor er ongelukken kunnen gebeuren. Het is altijd mogelijk om na een val uw fiets te laten controleren door FarmBikes.

Overige aandachtspunten

2.1 Weersomstandigheden
2.1.1 Pas uw snelheid aan de weersomstandigheden aan.
2.1.2 Houdt u rekening met een langere remweg bij nat weer, vorst, sneeuw of modder op de weg.
2.1.3 Neem bij een glad wegdek uw fiets liever aan de hand.

2.2 Bagage
2.2.1 Gebruik voor uw bagage bij voorkeur fietstassen aan beide kanten van uw fiets om een goede balans te kunnen creëren. FarmBikes beschikt over een uitgebreid assortiment.
2.2.2 Let op dat accessoires aan het stuur niet uw verlichting bedekken of kabels beknellen.
2.2.3 Bevestig nooit een stuurmand of drager aan een aluminium stuur.
2.2.4 Zorg dat uw bagage zo is vastgemaakt dat het niet tussen bewegende of draaiende onderdelen terecht kan komen.
2.2.5 Vervoer geen zware bagage op uw fiets.

2.3 Kinderen
2.3.1 Vervoer kinderen enkel in een EN 14344 goedgekeurd kinderzitje.
2.3.2 Controleer voor het fietsen of het kind goed in het zitje zit en of de voetjes niet tussen bewegende of draaiende onderdelen kunnen komen.
2.3.3 Plaats uw kinderzitje bij voorkeur achterop de fiets. Een kind vervoeren aan de voorzijde van de fiets heeft sterke negatieve invloed op het stuurgedrag van de fiets. Mocht u toch de voorkeur geven aan een kinderzitje aan de voorzijde van de fiets, zorg dan dat het zitje bevestigd is aan de stuurpen of het frame.
2.3.4 Als u kinderen vervoert op uw fiets moet u rekening houden met een langere remweg.
2.3.5 Wees er bewust van dat u in onverwachte situaties uit balans kunt raken bij het vervoeren van kinderen op de fiets.
2.3.6 Alvorens u uw fiets parkeert moet eerst uw kind uit het zitje worden gehaald. Uw fiets kan uit balans raken door het gewicht van uw kind.
2.3.7 Maak gebruik van kinderzitjes met een frame-of stuurpen bevestiging.
2.3.8 Bevestig nooit een kinderzitje op carbon delen van de fiets.

2.4 Frames, vorken en onderdelen
2.4.1 Als uw fiets is gevallen en uw frame of een ander onderdeel is daardoor vervormd, mag u deze nooit in de originele vorm terugbuigen. Het materiaal kan onzichtbaar al zo beschadigd zijn, dat het risico groot is dat het alsnog op enig moment breekt. Bij vervorming is vervanging van het frame dan ook noodzakelijk.
2.4.2 Zorg bij de montage van accessoires dat er geen dermate harde materialen worden gebruikt die beschadigingen aan uw fiets kunnen veroorzaken. Diepe krassen kunnen leiden tot een breuk. Vraag uw accessoire leverancier naar montage voorschriften.

2.5 Vervoer van de fiets met de auto
2.5.1 Maak altijd gebruik van een goedgekeurde fietsdrager, waardoor u schade aan uw fiets tijdens het vervoer voorkomt.
2.5.2 Controleer voor vertrek altijd of er tijdens de reis geen onderdelen los kunnen raken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de fietspomp, bidons of fietstassen. Verwijder deze onderdelen dan ook altijd voordat u uw fiets op de fietsendrager plaatst.
2.5.3 Indien u over een elektrische fiets beschikt, dient u ook de accu en (indien mogelijk) het display te verwijderen alvorens u de fiets gaat vervoeren.
2.5.4 Controleer bij aankomst of er tijdens het vervoer of er geen onderdelen los zijn gaan zitten of beschadigd zijn geraakt.
2.5.5 Maak gebruik van een fietsdrager met een bevestiging aan het frame, dit zorgt voor meer stabiliteit tijdens het transport dan wanneer uw fiets wordt bevestigd aan de cranks.
2.5.6 Zorg ervoor dat de fiets niet de wettelijke verlichting van de auto bedekt.

2.6 Onderhoud
Op de website vindt u een algemene gebruikershandleiding met uitgebreide beschrijving om uw FarmBikes fiets zo goed mogelijk te onderhouden. Een aantal belangrijke veiligheidsvoorschriften moeten daarbij in acht worden genomen.
2.6.1 Gebruik geen hogedrukreiniger om uw fiets te reinigen. Door de kracht van het water kunt u mogelijk olie en vet uit draaiende delen verwijderen, zoals trapas en vering.
2.6.2 De fiets mag niet in een autowasstraat.
2.6.3 Mocht u gebruikmaken van olie of vet, zorg er dan voor dat deze niet op uw remschijven of velgen bij V brakes terechtkomt. Dit kan de werking negatief beïnvloeden of zelfs opheffen.

Tot slot nog enkele veiligheidsvoorschriften die voor een aantal specifieke fietsen van toepassing zijn.

2.7 Elektrische fietsen
Raadpleeg altijd de gebruikershandleiding van het elektrische systeem alvorens u de fiets gaat gebruiken. Hierin staan belangrijke veiligheidsvoorschriften en garantietermijnen die betrekking hebben op het specifieke systeem van uw fiets.

2.8 Diefstalpreventie
Het frame van elke fiets is voorzien van een uniek framenummer. Dit nummer vindt u op de factuur die u van FarmBikes heeft ontvangen. Bewaar dit nummer goed! Mocht uw fiets worden gestolen en wilt u aangifte doen bij de politie, kunt u het framenummer doorgeven. Dit is het unieke kenmerk van uw fiets. Om diefstal te voorkomen is het verstandig om uw fiets altijd op slot te zetten en de (reserve)sleutels veilig op te bergen.

2.9 Fietsverzekering
Mocht uw fiets ondanks alle voorzorgsmaatregelen toch worden ontvreemd, dan is het prettig als u een beroep kunt doen op uw verzekeringsmaatschappij. FarmBikes kan u over de mogelijkheden informeren.

Garantievoorwaarden

FarmBikes geeft garantie tegen eventuele constructie-, materiaal- en/of lakfouten aan uw PEIJK fiets op basis van de volgende voorwaarden.

3.1 Termijnen
3.1.1 De garantietermijn gaat in op de dag van aankoop van de fiets.
3.1.2 Gedurende de geldende garantieperiode(s) zullen alle onderdelen, waarvan is vastgesteld door FarmBikes dat er sprake is van een materiaal- en constructiefout, naar keuze van FarmBikes worden gerepareerd, dan wel worden vergoed.
3.1.3 FarmBikes geeft drie (3) jaar garantie op materiaal- en constructiefouten op het frame en de vaste voorvork.
3.1.4 FarmBikes geeft drie (3) jaar garantie op het lakwerk van frame en voorvork tegen roestvorming onder de lak.
3.1.5 FarmBikes geeft op onderdelen de geldende garantie van het betreffende merk.

3.2 Overdraagbaar
3.2.1 Fabrieksgarantie kan uitsluitend worden aangesproken op vertoon van de originele aankoopnota. De fabrieksgarantie is overdraagbaar op voorwaarde dat het garantiebewijs (de originele factuur) getoond wordt.

3.3 Accu van de elektrische fiets
3.3.1 FarmBikes geeft twee (2) jaar garantie op de accu. De capaciteit van de accu zal afnemen na rato van het aantal laadcycli en leeftijd. Deze afname van capaciteit valt niet onder garantie. Bezoek altijd uw FarmBikes-dealer bij problemen met de accu. Aan het einde van de levensduur van de accu moet deze worden ingeleverd bij uw FarmBikes dealer. Deze zal zorgdragen voor een correcte recycling procedure.

3.4 Uitsluitingen
3.4.1 Bovenstaande garantievoorwaarden zijn niet van toepassing wanneer:
3.4.1.1 De veiligheidsvoorschriften of gebruiksaanwijzingen niet in acht zijn genomen;
3.4.1.2 Er sprake is van normale slijtage aan onderdelen, dan wel van verkeerde af
stelling van onder andere banden, ketting, remmen, kabels, tandwielen en/of derailleur;
3.4.1.3 De fiets niet regulier onderhouden en gerepareerd is door een erkende fietsenmaker;
3.4.1.4 Er aanpassingen zijn gedaan aan de originele staat, zoals het gebruik van niet-erkende FarmBikes onderdelen en/of accessoires;
3.4.1.5 De fiets onjuist en/of onzorgvuldig gebruikt is of niet in overeenstemming met de bestemming van de fiets gebruikt is, bijvoorbeeld voor commerciële activiteiten, stunts of oneigenlijk gebruik van het model;
3.4.1.6 Er schade is ontstaan door het niet opvolgen van de gebruikershandleiding;
3.4.1.7. Schade ontstaan na een val of aanrijding;
3.4.1.8 Er schade is ontstaan door vervoer op onder andere fietsdragers;
3.4.1.9 De fiets gebruikt blijft worden, ondanks reeds geconstateerde schade en/of gebreken, en dit gebruik de schade verergert.
3.4.1.10 Het frame niet in de juiste maat is gekocht (te klein of te groot).

3.5 Garantie claimen
3.5.1 Klachten en garantieaanvragen worden behandeld door FarmBikes. Bij klachten of vragen omtrent garantie is FarmBikes te allen tijde het eerste aanspreekpunt. Wij zullen beoordelen of er sprake is van garantie.
3.5.2 Eventuele (de)montagekosten kunnen door aan u in rekening worden gebracht.
3.5.3 Eventuele kosten voor transport van de fiets en/of onderdelen naar FarmBikes kunnen door ons aan u in rekening worden gebracht.

3.6 Aansprakelijkheid
3.6.1 Een door FarmBikes gehonoreerde claim onder deze garantievoorwaarden houdt nadrukkelijk geen erkenning van aansprakelijkheid van FarmBikes in voor eventueel geleden schade door de eigenaar of door derden. Iedere aansprakelijkheid van FarmBikes voor gevolgschade wordt hierbij uitdrukkelijk uitgesloten. De aansprakelijkheid van FarmBikes is beperkt tot hetgeen in deze garantievoorwaarden is bepaald, tenzij uit een dwingendrechtelijke rechtsbepaling anders voortvloeit.

3.7 Disclaimer
3.7.1 Vanzelfsprekend heeft FarmBikes deze garantievoorwaarden met grote zorgvuldigheid samengesteld. Maar aansprakelijkheid als gevolg van druk- en zetfouten is uitgesloten.

Hoe kunnen we je helpen?