Veldslag om Norg

Slag om Norg

Met zijn drieën hebben wij ons opgegeven voor de Veldslag om Norg, Jan Tijs, Erik en ik (Pieter). Superleuk om te doen, een mountainbikemarathon in ons eigen Nederland op 2 september 2017.

Een week voor de start zag ik het al aankomen, ik ben ook boer en het zou een hele mooie week gaan worden om de uien van het land te halen. Helaas kon ik dus niet met de mannen mee. Een dag van te voren kon ik gelukkig regelen dat Jasper op mijn plekje kon starten. Jasper had twee weken eerder ook al een hele mooie uitslag gereden, een derde plek bij de SKS Sauerland Marathon. Daar geef ik dus graag mijn startbewijsje aan. Jasper, Erik (beide op een FATlab bootie) en Jan Tijs hebben een mooie dag en ze rijden een super marathon. Jasper 15de, Erik 77st en Jan Tijs 83st.

Jan Tijs en Erik doen ook verslag van deze dag. Je leest hun verhaal hieronder. Voor een mooie impressie van de SKS Sauerland Marathon kun je dit filmpje bekijken.

Slag om Norg


Afgelopen zaterdag om 6.30 uur ging de wekker om op te staan voor de ‘Veldslag om Norg’. Erik Ruis stond om 7.30 uur voor de deur om te vertrekken richting Norg. Voor mij een compleet nieuwe ervaring om een dergelijke MTB wedstrijd te gaan fietsen. Vol goede moed en enthousiasme deed ik de benodigde voorbereidingen voor de rit. Al had ik geen idee waar ik aan begon. Het weer was goed en de afgelopen week was er ook niet super veel regen gevallen. Er moesten 3 lussen gereden werden van 50, 30 en 20 km. Het beloofde een snelle koers te gaan worden. En dat werd het. Om klokslag 9.30 uur klonk het startsignaal voor 300 wedstrijdrijders. Tien minuten erna startte de overige 1100 deelnemers!

Het eerste uur ging super snel voorbij. Je bent volop bezig jezelf goed te positioneren en ondertussen moet je, met beperkt zicht, goed op de ondergrond letten. Niet iedereen lette even goed op, dus het was ook veel glijpartijen ontwijken. Erik en ik bleven de eerste 20 km bij elkaar en we wisten van groep naar groep te springen. We hadden immers startplek 250+, dus we waren op achtervolgen aangewezen. Op het moment dat we een redelijk grote groep naderde wist Erik er net voor te glippen voordat we een single track in gingen maar ik niet meer. Pas bij de finish kwam ik hem weer tegen. Ik bleef doorschuiven en mijn eigen koers rijden en vond rond de 50 km een groep van 5 waar ik de rest van de race mee heb samengewerkt. Ik zat blijkbaar om mijn plek, want we werden niet meer ingehaald en wij haalden zelf ook niks meer in.

Rond kilometer 70 begon ik de eerste vermoeidheid krampjes te krijgen. Er waren genoeg mogelijkheden om te eten en drinken, dus daar lag het niet aan. Mijn inhoud echter wel. Vanaf dat moment ging de overlevingsmode aan en was het doel enkel nog thuiskomen. Ik klampte aan in laatste positie van de groep en heb zo de finish gehaald. De 100 km gingen in 3u en 51m en het leverde een 83e plek op. Erik bleek maar een paar plekken voor me te zitten we hebben waarschijnlijk een groot gedeelte van de rit op een 2-tal minuten van elkaar gefietst.

Dik tevreden dronken we als afsluiting nog een heerlijk koud biertje op. Zeker voor herhaling vatbaar! Prachtig parcours met van alles erin en je komt maar 1x op dezelfde plek.

Op naar mijn eerste strandrace ooit HvH – Den Helder!

Groet!
Jan Tijs Heideveld


Slag om Norg

Vroeg in de ochtend zijn we uit Dronten vertrokken om Jan Tijs op te halen in Zwolle. Helaas moest Pieter deze marathon wegens werkverplichtingen aan zich voor bij laten gaan. Pieter heeft wel voor een vervanger gezorgd. Jasper had een weekendje geen wegkoersen en wilde het startnummer van Pieter wel overnemen.  Stonden we toch met 3 man aan het vertrek.

Ruim een uur voor de start aangekomen in Norg waar de zon al aardig zijn best deed om er een mooie dag van te maken.  We moesten even zoeken naar de inschrijving die we naar een korte ochtendwandeling hadden gevonden. Het was al goed gezellig op het startterrein waar we nog  even snel een bakkie koffie hebben gedronken. Daarna was het tijd om ons klaar te maken voor de slag van Norg. Kort overleg wat trek jij allemaal aan? Temperatuur op de parkeerplek liep al aardig op.  Mijn keuze geen ondershir,t ik heb het snel warm. Jan Tijs heeft toch liever iets er onderaan.

Inmiddels hebben we Jasper ook al gespot, hij is zelf naar Norg gekomen. Jasper heeft een iets ander doel dan Jan Tijs en mij. Jasper wil voor een top 10 plek gaan. Het zit Jasper niet mee als wij iets later bij het start vak aankomen. Jasper staat ergens halverwege het vak en zal dus gelijk aan de bak moeten om de  slag niet te missen.  Wij hebben iets minder haast staan wel bijna achteraan in het vak van de 300 wedstrijdrijders. Ergens toch iets misgegaan met de planning of is de rest zo nerveus dat ze heel vroeg al in het vak gaan staan??  Gelukkig is er geneutraliseerd vertrek zodat wij allemaal nog  naar voren kunnen schuiven. Jasper heeft heel veel haast gehad en voor dat het officiële vertrek is zit hij bij de eerst 20.

Wij (Jan Tijs en ik) zijn al aardig wat plekken opgeschoven maar we komen toch in de file terecht op de eerste stukken. Vooraf had ik tegen Jan Tijs gezegd rustig aan te beginnen. Helaas kon ik mij niet in houden en ben van groepje naar groepje gaan rijden. Jan Tijs heeft een tijdje mij gevolgd deze moest op een gegeven moment door het net niet kunnen inhalen mij laten gaan. De eerste 50 km vlogen daarom voorbij. Dit hoge tempo moest ik later wel bekopen.  Ik was aardig leeg de laatste 20 km en kreeg nog kramp in de laatste kilometers. Uiteindelijk nog als 77ste over de streep gekomen Jan Tijs zat uiteindelijk maar een paar minuten achter mij en is 83ste geworden.

Bij Jasper ging het ook niet helemaal goed. In de eerste lus is hij met de hele kopgroep fout gereden en moest dit weer herstellen. Net op een lang smal stuk sloten zij bij een achtervolgende groep.  Op het moment dat hij de aansluiting bij de eerst kon maken gingen deze versnellen en moet Jasper de kopgroep laten gaan. In de tweede lus was een stuk met heel veel draaien en keren hier is hij met een paar man nog een keer fout gereden wat Jasper zijn top 10 ambities in rook op deed gaan. Uiteindelijk is Jasper toch nog zeer keurig 15de geworden.

Al met al een zeer geslaagde marathon die op papier niet zo zwaar lijkt maar je toch wel aardig sloopt.

Groet!
Erik Ruis

Slag om Norg